In het verleden heb ik al eens geworsteld met OpenSuse, een Linux distributie met veel mogelijkheden!
In de voorjaarsvakantie van 2009 heb ik de puntjes nog eens op de iiiiiii gezet.
Ik heb een studieboek aangeschaft: "Basiscursus SUSE Linux 10", geschreven door Sander van Vugt en uitgegeven bij Academic Service (bij dit boek zat ook een installatie DVD). In dit boek wordt kort en duidelijk uitgelegd hoe met je SUSE Linux 10 kunt werken. Van de installatie tot het helemaal naar je hand zetten van dit besturingssysteem. Onderweg komen we een aantal problemen tegen. Maar, problemen zijn er om op te lossen! Een aantal problemen en oplossingen vindt u op deze pagina.

1. De Installatie.

De installatie gaf geen problemen. Je stopt de installatie-DVD in de computer, start de computer op en de installatieprocedure begint. Tijdens installatie moet je een aantal gegevens invoeren, maar ook dit zorgt voor geen problemen. Na ca. 20 minuten is de installatie voltooid.

2. Updates.

Aangezien versie 11.1 al uit is krijgen we problemen met de Updates. We kunnen dit handmatig doen maar ook automatisch. Echter, indien we kiezen voor automatisch krijgen we de melding dat de patches niet zijn gevonden. Nu schakelen we over op "handmatig instellen van de Updates." We moeten dan een server kiezen waar vermoedelijk de patches staan. Ik kies voor een server in de US. Wat blijkt???? Het werkt! We kunnen nu de Update uitvoeren. Na de update heb ik een voor mij goed werkend systeem. Totdat, .............. ik geen Flash en Java heb in Mozilla Firefox. Ik kom hier later op terug.

java download

3. Bureaubladomgeving.

Bij OpenSuse heb je twee mogelijkheden voor de desktopomgeving, nml. KDE en GNOME. Standaard is KDE ingesteld, maar tijdens de installatie kun je ook kiezen voor GNOME. Ik heb eerst gewerkt met GNOME maar KDE ziet er mooier uit.
Bij beiden kun je je bureaubladomgeving aanpassen. Pictogrammen op je bureaublad, andere achtergrond, thema, style, lettertypen, enz. Hetzelfde als bij Windows!!! Dit levert dan ook geen problemen op!

4. OpenSuse in een Netwerk.

We krijgen eerst de nodige adviezen omtrent bekabeling, netwerkkaart, enz. Ook dit kennen we van Windows. Bij mij gaf dat geen problemen. Tijdens de installatie werd de netwerkkaart al herkend. Via DHCP werd een dynamisch IP-adres toegewezen, maar je kunt ook een statisch IP-adres toekennen.
Natuurlijk willen we dat onze Linux-machine een servertje wordt!! Maar kun je dan met een Windows-machine ook een gedeelde map benaderen? Jazeker, maar dit gaat wel op een andere manier. Dit doen we met de Samba-server. We starten en Yast, Netwerk Services, Samba server. Benatwoordt de vragen en na afloop heb je een netwerkmap. Echter, je moet nog wel de juiste rechten zetten op deze map. Dit doen we vanuit de console! De console in Linux kun je vergelijken met de Dos-commando's van Windows!!

  1. Samba heeft een gebruiker nodig. Dit moet een gebruiker zijn die ook al bekend is bij Linux. Met het volgende commando maak je de gebruiker aan: smbpasswd -a gebruikersnaam (voor gebruikersnaam voer je dan een naam in, in mijn geval was dat "henk"). Bestaat de gebruiker nog niet in Linux, dan moet je deze aanmaken. Dit doe je met het commando: useradd -m gebruikersnaam
  2. Nu gaan we de eigenschappen instellen op onze share. We hebben twee opdrachten nodig:
    chgrp users /share om alle gebruikers toegang te geven tot de share en chmod g+rw /share om aan deze map de juiste permissies toe te kennen.
  3. We proberen nu op een Windows-werkstation een netwerkverbinding te maken. Dus: rechter muisklik op "Deze computer", dan kiezen voor "Netwerkverbinding maken". Hierna gebruikersnaam en het wachtwoord van de Samba-server invoeren en klaar is Kees! Inderdaad zagen we de share op de Linux-server. Ook weer gelukt.

5. Linux op afstand benaderen.

We willen onze Linux-machine natuurlijk ook op afstand kunnen benaderen. Dit kan zowel via de console met de teksteditor als grafisch. Grafisch is mooier, dus doen we het op die manier.

 

  1. Start Yast en kies Netwerk services, Remote administratie.
  2. Kies in het scherm Remote beheer de optie Remote beheer toestaan. Controleer even of de firewall deze service toestaat.
  3. Open nu de console en log met het commando sux - in als root.
  4. Geef in dezelfde console de opdracht rcxdm restart en meldt u opnieuw aan op de computer.
  5. Open vanaf een andere computer de webbrowser en voer de URL http://jouwcomputer:5801 in. Op de plaats "jouwcomputer" kun je het beste het IP-adres van de Linux-machine invoeren.
  6. je kunt ook VNC viewer op het Windows werkstation installeren. Let op: voer als poortnummer dan niet in 5801, maar 5901!!!! Dus het wordt bijv.: 192.168.1.93:5901.


alleslinux